Kettős állampolgárság – Ukrajna is bekeményíthet

Honosítás: Ukrajna bekeményíthet

Törvénybe iktatnák, hogy meg lehetne fosztani az ukrán állampolgárságuktól azokat, akik más ország állampolgárságát is felveszik.

Volodimir Litvin, az ukrán parlament elnöke azt kezdeményezi, hogy hozzanak létre munkacsoportot az állampolgárságot szabályozó jogszabályok tökéletesítését célozva, emellett szorgalmazza, hogy az államfő adjon ki rendeletet e csoport felállításáról.  A Legfelsőbb Tanács elnöke levélben tájékoztatta erről Viktor Janukovics államfőt és Mikola Azarov kormányfőt – olvasható az ukrán parlament hivatalos honlapján.

A törvényhozás vezetője megállapítja, hogy >>tovább


Az állampolgárság egy közjogi kötelék a természetes személy és az állam között, amely jogokat és kötelezettségeket jelent. Az állampolgárság meghatározza, hogy ki tartozik egy adott államhoz, és milyen jogviszonyban áll vele. Az állampolgárság keletkezhet születéssel vagy megszerzéssel. A születési állampolgárság alapja lehet a leszármazás (ius sanguinis) vagy a terület (ius soli) elve. A megszerzett állampolgárság alapja lehet a honosítás, a házasság, az örökbefogadás vagy az államváltás. Az állampolgárság formái lehetnek egyes, többes vagy kettős. Az egyes állampolgárság azt jelenti, hogy valaki csak egy államnak a polgára. A többes állampolgárság azt jelenti, hogy valaki egyszerre több államnak is a polgára. A kettős állampolgárság azt jelenti, hogy valaki egyszerre két államnak a polgára.

 

Olvass politikamentes pikáns verseket is: Bökverseim

honlap seo

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük