Háztartási vízszűrők előnyei, típusai

háztartási vízszűrőkSzámos háztartási vízszűrő berendezést ismerünk. Azért hasznosak, mert segítenek eltávolítani a vízben található szennyeződéseket és idegen anyagokat, amelyek károsak lehetnek az egészségre és akár a környezetre is.

Ezek a berendezések eltávolítják a vízből a klórt, a nehézfémeket, a baktériumokat, a vírusokat, a vegyi anyagokat és más szennyező anyagokat. Ez javítja a víz ízét és szagát, és biztonságosabbá teszi a fogyasztását.

Otthoni vízszűrőink használata előnyös lehet azoknak, akik érzékenyek a vízben található klórra vagy más vegyi anyagokra, valamint azoknak, akik olyan területen élnek, ahol a vezetékes víz vagy kútvíz minősége nem felel meg az egészségügyi normáknak.

Ezen kívül a vízszűrő berendezések használata hosszú távon megtakarítást jelenthet a háztartások számára, mivel csökkenthetik a palackozott víz vásárlásának szükségességét. Ezzel a környezetvédelmi terhek csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

Háztartási vízszűrők főbb típusa, jellemzőik

Mind különböző módon működnek. A leggyakoribb típusok a következők:

Kancsó szűrők. Ezek üveg vagy műanyag edények, amelyekben cserélhető patronok (filterbetétek) vannak. A patronok különböző szűrőanyagokat tartalmaznak, például aktív szén, ioncserélő gyanta, ezüst vagy polipropilén. A víz felülről belép a patronba, és áthalad a szűrőrétegeken, majd a kancsó aljára kerül. A szűrőkancsók egyszerűek és olcsók, de nem távolítják el a vírusokat és a baktériumokat, és gyakran kell cserélni a betétjeiket.

Áteresztő vízszűrők. Ezek olyan berendezések, amelyek közvetlenül a csaphoz vagy a vízvezetékhez vannak csatlakoztatva. A víz áthalad egy vékony membránon vagy egy apró résekkel átszőtt kerámiabetéten, amely megtartja a nagyobb részecskéket és mikroorganizmusokat. Az áteresztő szűrők hatékonyabbak a biológiai szennyeződések ellen, mint a kancsószűrők, de nem távolítják el sem a klórt, sem és az oldott ásványi anyagokat.

Ultraszűrők. Hasonlóak az áteresztő ivóvízszűrőkhöz, de még finomabb membránokkal vagy betétekkel rendelkeznek. Képesek eltávolítani a vírusokat és a baktériumokat, valamint egyes oldott anyagokat is. Az ultraszűrők nagyobb nyomást igényelnek a működéshez, mint az áteresztők.

Fordított ozmózis rendszerek: olyan készülékek, amelyek több lépésben tisztítják a vizet. A behatoló folyadék először egy mechanikai szűrésen megy keresztül, amely eltávolítja a nagyobb részecskéket. Ezután a nagy nyomású pumpa segítségével átnyomják egy sűrű membránon, amely lyukmérete miatt csak a vízmolekulákat engedi át. Végül a folyadék utószűrésen esik át. Ez eltávolítja az esetleges íz- vagy szaganyagokat. A fordított ozmózis rendszerek nagyon hatékonyan tisztítják a vizet mindenféle szennyeződéstől, de sok vizet pazarolnak és aránylag drágák.

A háztartási vízszűrők kiválasztásánál figyelembe kell venni több tényezőt, például a napi vízfogyasztást, a szűrés nélküli vízminőséget, a rendelkezésre álló helyet, az eladási árat és a garanciafeltételeket. A legjobb gyártók között találhatók olyan márkák, mint a Cintropur, IKAR, Aquaphor, Aqualine és Raifil.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük