Ingyen SEO-tippek kezdő tervezőknek

seo tippek kezdőknek

SEO szolgáltatások: tanácsadás, linképítés, szövegírás

Általában érvényes SEO-tippek?

Csakhogy soha semmi nincsen úgy általában. Konkrét spéci dolgok, helyzetek, feltérképezési, betöltődési és rangsorolási, problémák vannak – egyedi megoldással. Velük szemben az „általában” adott SEO-tanácsadói szolgáltatás pontjai gyakran használhatatlanok egy-egy konkrét helyzetben. A szakember különleges tudása épp abban áll, hogy az általánosságokon túllépve a tapasztalata alapján nagyon jó eséllyel ráhibázik a weboldalak gyengeségeire, azaz tudja, milyen konkrét helyzetre mi a konkrét orvosság.

Nem az általános tanácsokat harsogja tehát, hanem azt az egyet, amire éppen az adott helyzetben szükség van. Mint a régi vicc mondja a betegeskedő, majd kimúló tehénről és a rabbiról: „Pedig mennyi jó ötletem lett volna még”.

A legtöbb megbízásnál (főleg webáruházak esetében) a fejlesztési kapacitások szűkösek, nincs idő (forrás) mindig mindent nagykönyvszerűen megcsinálni. Ehhez nagyon fontos a pontos helyzetfelmérés, hiszen a véleménykülönbségek nem elsősorban a megoldásokban, hanem a helyzet értékelésében térnek el először és alapvetően a honlaptulajdonos és a SEO-szakember között.

Minden eset egyedi, más a helyzet egy széles tartalmi spektrumot átfogó webáruházzal, más egy induló tartalomszolgáltatással. Más egy blogszolgáltató és egy videómegosztó helyzete. Más megoldást igényelnek az indexeltségi-jellegű problémák, mást a lassú betöltődés kezelése. Más a kispálya, más a középpálya és más a nehézsúly. Más Magyarország, más Románia. Más egy állóanyagos és más egy nagyon pörgős tartalomszolgáltatás.

Ezért is nehéz SEO-ról általánosságban beszélni-írni-blogolni, hiszen szinte minden állítás mögé oda kellene írni, hogy mik lehetnek az ellenjavallatok, azaz milyen helyzetben éppen nem hasznos az adott optimalizálási eljárás.

A fentieket meghazudtolva most mégis általános tippek következnek olyan esetekre, amikor az oldaltervezés és a közvetlen vagy közvetett SEO-szempontok találkoznak.

21 tipp kezdő honlaptervezőknek

  1. Minden weboldalnak (oldaltípusnak) megvan a jól körülírható, elsődleges szerepe. Ezt definiálni kell munkakezdés előtt.
  2. A tervezőnek (dizájnernek) nagyon is értenie kell az oldalt, tudnia kell, mivel mi a célja, minek mi a célja.
  3.  Az weblap tartalma és szerepe (célja) nem összekeverendő.
  4. Egy-egy oldal szerepe elsősorban az, ami a hangsúlyos pontokat meghatározza.
  5. Hangsúlyos pontok nélkül egy honlap áttekinthetetlen.
  6. Túl sok hangsúly nem hangsúly.
  7. Csak azért nem írunk szürkével fehér alapra, mert az éppen most trendi. Akkor írunk szürkével, ha a látogató fókuszát nem feltétlenül az adott szövegre akarjuk irányítani.
  8. Annyira szürkével nem írunk, hogy alig lehessen olvasni.
  9. A kontrasztot szeretjük, legalább annyira, mint a látogatók.
  10.  Sem konkrét szájtot, sem szolgáltatást, sem dizájnt, sem szöveget nem másolunk.
  11. Színekkel (elsősorban a számukkal) eleinte nagyon spórolunk, ahogy a website fejlődik, szükség lesz még rájuk. Ha majd egy feltűnő linkre lesz szükség (biztosan lesz), akkor nem lehet hozzá színt találni, ha az elején eltékozoltuk a legjobbakat.
  12. Weboldalnál egy-egy elem hangsúlyosságát egy adott oldalon három dolog határozza meg: a pozíció (elsősorban feljebb, aztán balrább), a betűméret, a betűszín / háttérszín. Ami e szentháromság keretei között nem megvalósítható, az már a honlap forráskódját terhelő szoftver-feladat.
  13. A dizájnnak nem tetszenie kell, hanem bizonyítania. Aki elsősorban szép és nem pedig keresőbarát weboldalt akar csinálni, az fessen inkább tájképet, csendéletet.
  14. Minél jobban villog az oldal, annál gyakrabban konvertálódik a látogató a jobb felső ikszbe – ablak bezár.
  15. Az a funkció, amely egy 800 × 600 pixeles ablakban görgetés nélkül nem látszik, az nincs (lásd mobiloptimalizálás).
  16. A dizájn nem szép, hanem hatékony. Egyes oldaltervek kritikájánál kerülendők a „szerintem”, „nekem nem tetszik”, „én úgy nem szeretem” és további hasonlóan egyfajta szubjektumot tükröző álláspontok. Célok vannak, nem pedig ízlések: egy dizájnt / layoutot a teljesítménye határoz meg, nem megfelelése különböző szépérzékeknek.
  17. Tévedések mindig vannak. A legnagyobb ciki a nem korrigáljuk a tévedést.
  18. Kevés dolog van, ami annak indul, amivé válik. Merjünk változtatni. Merjük a változtatást megmérni, esetleg könnyűnek találni és elvetni.
  19. A honlaptervezés folyamatának nem első, hanem utolsó állomása a nyitólap megtervezése.
  20. Harsány színeket nem használunk nagy felületen.
  21. A három hasábos elrendezést nem imádjuk mindenek felett, főleg, amióta a Google úgyis a mobilverziót indexeli.

A küllemmel tehát óvatosan. A tartalom a döntő és a tartalmi beállítások, kondíciók. Ezekről itt: Speciális Seo-beállítások – keresőmarketing tippek ingyen. Lásd a jobb hasábot. A portálról indulva igényelhető keresőmarketing tanácsadás.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük