Vagy ha nem, hát kisnyúl!

Mégsem tud a kormányon lévő magyar baloldal lemondani arról, hogy válaszpolitizálást folytasson. A jobboldal által támogatott kettős állapolgárságot célzó népszavazástól sarokba szorítva most belenyúltak az új nemzetstratégia bűvös cilinderébe és kihúzták a külhoni útlevelet, meg a Szülőföld Alapot, meg a befektetési támogatást. Pontosabban ezek kilátásba helyezését.

Ami a vázolt elképzelést illeti (pl. Hiller ma a Nap TV-ben), talán nem teljesen rossz. Legalábbis jobb, világosabb, mint az a szerencsétlen státustörvény magyarigazolványostul vagy a szimbolikus politizálás ködébe vesző kettős állampolgárság. Ami nagyon nem tetszik, hogy ezzel a farbával most, egyfajta kényszerhelyzetben jöttek elő, így nagyon is meg lehet kérdőjelezni mind az átgondoltságát, mind azt, mennyire komoly és őszinte ez az elhatározás, és mennyire elkeseredett kísérlet arra, hogy a határon túliak kérdéskörének tematizálásában átvegyék a kezdeményező szerepet.

Bárhogy is: a dolog annyit ér, amennyi majd úgy valósul meg belőle, hogy több problámát old meg, mint amennyit felvet. A külhoni magyar útlevél mindenesetre eléggé „ilyen állat nincs is” dolognak fest. Megpróbáltam elképzelni, vajon hogyan kerül ez majd összhangba a vízumtörvénnyel. Az értelme nyilván az, hogy ez magyar útlevél lesz (nem ukrán, román, szerb, stb.), tehát magyar vízum nem kell bele. Ellenben – esetünkben – ulrán állampolgárok kezébe kerül, akikre viszont vonatkozik a vízumkényszer. Ha ez megmarad, akkor mi értelme az egésznek? Na jó, mondjuk lesz egy törvény, hogy a külhoni magyar útlevéllel rendelkezők mentesülnek a vízumkötelezettség alól, annak ellenére, hogy ukrán állampolgárok. Mit szól ehhez az EU? És az ukrán fél?

Végiggondoltam a határátkelést is. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy az ukrán oldalon is jó lesz a magyar útlevél: oda, úgy sejtem, továbbra is az ukrán kell. Az ember bemutatja, belebélyegzik, hogy kilépett. A Tisza hídon egyik útlevél el, másik elő, a magyar oldalon már azt mutatom. Visszafelé meg fordítva. Mint egy kémfilmben. De mivégre is? Ha van ukrán útlevelem, azzal amúgy is átmehetnék! Aha, de nem kell bele vízum. Habár, ha jól sejtem, az ukrán oldalon most megnézik, hogy van-e benne, mint ahogy a kocsibiztosítást is ellenőrzik, habár egyik sem „nekik” kell, de csak azt engedik tovább, akinek mindene megvan ahhoz, hogy a túloldalon beengedjék. Vajon majd elfogadják, hogy a vízumtalanokat is ki kell léptetniük, ha van magyar útlevelük? Esetleg elkérik és megnézni azt is?

Ezek persze csak találgatások. Mint ahogy azt is csak tippelgetni lehet, mire jó majd az a külhoni útlevél belhonban, mire jogosít? Munkavállalás, továbbtanulás, egészségügyi ellátás, tartózkodási engedély, letelepedés? Vagy ez is csak leginkább arra lesz jó, amire a magyarigazolvány: ki lehet tenni a vitrinbe és marha büszkének lehet rá lenni, ha másra éppen nincs is mire.

No, az igénylés és megszerzés módját nem is merem végiggondolni: ha itt, helyben lehet megkapni, akkor újabb irodák, újabb etnobiznisz, újabb nemmagyar magyarok. Ha odaát kell megkapni, akkor hogy érte menjen az ember, előbb ukrán útlevelet kell szerezni, és persze – vízummal…

A Szülőföld Alapról és befektetési támogatásról még az útlevélnél is kevesebbet tudni; de azért rémlik nekem, mintha lenne már egy Illyés meg egy Új Kézfogás Alapítvány. A melegvizet talán mégsem kellene újra feltalálni.

Na, állítólag holnap a MÁÉRT-on majd mindent kellőképpen megvilágítanak. Vagy ha nem, hát kisnyúl. (A cilinderből.)

*

Egészen tegnap estig az ukrán választási bizottság honlapján még Janukovics vezetett kevesebb, mint 1 százalékkal, és a fel nem dolgozott szavazatok aránya nem volt 3 %-nyi. Tegnap estére végre ezt is összeszámolták (?) és ez megfordította az eredmény, Juscsenko jött ki győztesnek, fél százalék előnnyel. A dolog eléggé érdekes; meglehet, valóban Juscsenko vezetett már korábban is, csak „vonakodtak beismerni”.
A napokban a szocialisták bejelentették, hogy Juscsenkót támogatják, így a két dolog együtt már eléggé valószerűtlenné teszi, hogy Janukovics nyerhet a második fordulóban. Én ezeket a fejleményeket a kárpátaljai magyarság jövőbeni kilátásait illetően nem tartom kedvezőnek – de ne legyen igazam.

*

A keddi KISzó részletezte az UMDSZ korábbi bejelentését, hogy pártot alapít (a kezdeményező bizottság elnökének Dupkát választották!), a holnapi Kárpátalja pedig közli a KMKSZ pártalapításának a hírét, ami az MTI révén már bejárta a magyar sajtót. Elvben tehát rövidesen két magyar pártunk lesz. Bár a személyrag használata itt eléggé indokolatlan, mert én ugyan egyiket sem tudom magaménak tekinteni és már megalakulása előtt tiszta szívből utálom mind a kettőt.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük