Pénzbefőtt

A Népszabadság fotósa (Teknős Miklós) valószínűleg nem tudja, hogy egy friss cikk illusztrálására készített fotója nem egyéb, mint egy orosz zsidó vicc vizuális megjelenítése. (Merthogy zsidó viccet mondani nem antiszemitizmus; sőt; lévén maguk a zsidók találják ki és terjesztik e viccek javát, amelyek összessége nem egyéb, mint a zsidó néplélek, észjárás és viselkedésrendszer elé tükörként tartott szellemes önirónia).

Oroszul a bank és a (befőttes)üveg neve csak egyetlen betűben különbözik egymástól, belviszonyraggal ellátva meg éppenséggel azonos alakot ölt. Ez képezi a vicc alapját, amelyben megkérdezik Ábrahámot (oroszul Abram, az orosz zsidó viccek állandó szereplője), hogy hol tartja a pénzét. Hol, hol?! Hát bankban! Vagyis „V banke”. A rácsodálkozó kérdés: Milyen bankban? V kakom banke? A válasz: V trjohlitrovoj banke, azaz a háromliteres ‘bankban’, vagyis befőttesüvegben.
Ez a voltaképp lefordíthatatlan és csak eredetiben mulatságos vicc bizony gyakran eszembe jut mostanában, ilyen cikkeket olvasván: Az ukrán jegybank zárolta a valutabetéteket, Mi lesz a tönkrement bankokban ragadt lakossági betétekkel?
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük