Lesskó László a magasban

Akik a 90-es évek elején részt vettek az esemény számba menő és egymásba érő összmagyar összeborulásokon, hamar felfigyelhettek Lesskó Lászlóra. Úgy mutogatták, mint egy marslakót: ő az a bizonyos kazahsztáni magyar. Kárpátaljáról került az ázsiai szovjet köztársaságba, így egy kicsit mindig magunk közül valónak tekintettük.Ezeknek az eseményeknek leggyakrabban az akkori Magyarok Világszövetsége volt a szervezője, és a kárpátaljai ügyeket referáló szép emlékű Balla Gyula külön is szívén viselte a távolba szakadt földi sorsát, minden lehetséges és lehetetlen alkalommal meghívta, biztosította számára a tetemes útiköltséget, szállást, egyebet.

Idővel hírét vettük, hogy László nem magánemberként vesz részt ezeken a rendezvényeken, hanem úgy, mint a  Hungária Kazahsztáni Magyarok Kulturális Szövetségének (sic!) az elnöke. Ekként szólalt fel különböző helyeken és alkalmakból, az ottani magyar közösség nevében beszélt és járt el, mint teljes jogkörrel rendelkező képviselőjük.

Ami innen következik, az voltaképp szóbeszéd, de hitelt érdemlő forrásból származik. Állítólag Lesskónak egy nagyobb rendezvény előtt felajánlották, hogy hozzon még valakit magával a kazahsztáni magyarok közül. Felcsillant a szeme. Hát persze! És megérkezett – a feleségével. A vendéglátók kicsit csóválták a fejüket, jól van, nincs kifogásuk az asszony ellen. De amikor legközelebb meghívták, jelezték neki, hogy jöhet ugyan a feleségével, de hozzon most már magával valaki mást is a kazahsztáni magyarok közül. Ő el is hozta – a fiát.

Ezek után azt mondta neki az illetékes, hogy ezek után csak akkor jöhet, ha valóban prezentál egy élő kazahsztáni magyart – aki nem ő és nem a családtagja. Állítólag Lesskó soha többé nem jött MVSZ-rendezvényre.

Most meg azt olvassuk, hogy hazaköltözött. Hogy egy beregszászi születésű, Odesszában diplomázott kazahsztáni államhivatalnoknak mitől a hazája egy magyarországi palóc falú – azt ő nyilván meg tudja magyarázni. Mint ahogy azt is, miként lehet honvágya valakinek olyan hely iránt, ahol se nem született, se nem lakott soha azelőtt. Mégis, a honvágy nem Beregszászba vezérelte. Új lakhelye egyébként nem akadályozza meg abban, hogy mindmáig a Hungária Kazahsztáni Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke legyen. Reméljük, rövidesen eMagyar pontot is kap palóc falujában – a kazahsztáni magyarok részére.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük