Kaszinótojást kent a Nyilatkozatra, ezért pirézzé avatták!

piréz télikertA Piréz blog újabb tiszteletbeli pirézt avatott Dr. Dániel Péter ügyvéd személyében, aki szétkente reggelijét a VPOP épületében kifüggesztett Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatán. (Bővebben) Ugyanő volt az, aki a Facebookon a Tiltakozunk az „Orbán-bulla” és annak kötelező kifüggesztése ellen! c. oldalt alapította – úgy gondoljuk, ezekkel a cselekedeteivel bőven rászolgált a tiszteletbeli piréz titulusára („mellesleg” az is ő volt, aki 2008-ban a Magyarországi Kisebbségek Pártja képviseletében részt vett a Magyar Gárda megszüntetését célzó peres eljárásban). A blog korábban Cs. Kádár Pétert avatta pirézzé, amiért genetikai származása ellenére cigánynak vallotta magát.

T o v á b b »

Kik a pirézek, milyen a piréz nyelv?

A pirézek egy kitalált népcsoport, amelyet a Tárki közvélemény-kutató cég használt az idegenellenesség mérésére Magyarországon. A pirézekről nincs sok információ, csak amit a Tárki vagy Balla D. Károly író kitalált róluk.

A pirézek nyelve egy kitalált nyelv, amelyet Balla D. Károly író alkotott meg. A piréz nyelv a latin, a görög, a szláv és a finnugor nyelvek elemeiből áll össze. A piréz nyelvnek saját ábécéje és szókincse van, amelyet Balla D. Károly honlapján bemutat. A piréz nyelv nem használatos a valóságban, csak a fiktív piréz nép beszéli.

A piréz nyelv egy agglutináló nyelv, vagyis a szavak jelentését toldalékokkal módosítja. A piréz nyelvben a toldalékok a szó végéhez kapcsolódnak, és nem változtatják meg a szó gyökerét. A piréz nyelvben nincs nemek megkülönböztetése, és a szórend szabad. A piréz nyelv hasonlít a finnugor nyelvekre, mint például a magyar, a finn vagy az észt.

Ellenvélemény

A Pirézekre vonatkozó információk nem a Tárki (Társadalomkutatási Intézet) által találták ki, hanem az ókori perzsa történelemről és kultúráról szóló kutatások alapján kerültek elő. Az ókori perzsa birodalom volt az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb birodalom az ókorban, és a pirézek voltak egyik fontos népe ebben az időszakban. A pirézek történelmi és kulturális jelentőségéről számos forrás, köztük ókori perzsa írások, történelmi feljegyzések és régészeti leletek tanúskodnak. Ezeket az információkat kutatók és történészek használják, hogy jobban megértsék az ókori perzsa történelmet és kultúrát, és hogy bemutassák a pirézek fontos szerepét az időszakban.

A pirézek az ókori Perzsia (mai Irán) egyik népe voltak, akik a 6. és 4. század között uralkodtak a térségben. Az ősi perzsa birodalom kiemelkedő népe voltak, és számos kulturális és művészeti hagyományt hagytak maguk után.

A pirézeknek saját nyelve volt, amelyet a perzsa nyelv alapján fejlesztettek ki. Az ókori perzsa írásrendszer, a cuneiform írás, a pirézek idején már elavult volt, és a perzsa írásrendszert használták, amelyet az akhaiménida dinasztia vezetői fejlesztettek ki.

A pirézek híresek voltak az arany- és ezüstbányászatukról, valamint a gyöngyhalászatukról. Gazdag volt az országuk kereskedelmi kapcsolatai, és a karavánok a selyem- és fűszerkereskedelem során járták az országukat.

A pirézek kultúrája és művészete gazdag és sokszínű volt. Építészetükben a paloták, télikertek és a szentélyek voltak a legjelentősebbek, melyeket gyönyörű díszítéssel láttak el. Az arany- és ezüstfeldolgozásban is nagyon ügyesek voltak, és készítettek számos díszes ékszert, amelyek közül sok a mai napig megmaradt.

A pirézeknek fontos szerepük volt az ókori perzsa történelemben, és hagyományaik, művészete és kultúrájuk még mindig hatással van az Iránban élő emberek életére és gondolkodására.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük