5000 oldalas nyomtatott Wikipédia

Megjelent könyv alakban a Wikipédia

könyv - nyomtatott wikipédia

Wiki-könyv

Néhány nappal ezelőtt a forráskritikára nem sokat adó magyar internetet-portálokat is megjárta a hír, miszerint bizonyos Rob Matthews elkészítette a Wikipédia legkeresettebb cikkeinek 5000 oldalas nyomtatott változatát. A szerzőt az első közlések egyikében tévesen a Wikipédia atyjának nevezték, ezt aztán, ahogy lenni szokott, más webhelyek is fentartás nélkül átvették. Az alapos  tévedés onnan eredhet, hogy a Wiki tényleges atyja, az ölében laptoppal fotózkodó Jimmy Wales évekkel ezelőtt valóban – leginkább figyelmet felkeltő ügyes marketing-fogásként – bejelentette tervét, miszerint nyomtatott formában is kiadná a netes enciklopédiát (illetve hát annak egy töredékét; a terv megvalósulásáról nem tudok; minthogy igazából semmi értelme nem lenne), valamint arról is olvashattunk, hogy egy német kiadó rövidesen valóban kiadja a német wiki 50000 legfontosabb, kiemelt szócikkét könyv alakban (erről korábban, más forrásra hivatkozva, írtam is, némileg felmelegítve a nyomtatott könyv vs. digitális tartalom vitát). Bárhogy is, ez egy nagyszabású könyvkiadói projekt. Nem így az, amiről a friss hírek szóltak!

Ez egy szamizdat-Wiki

Ám itt valami egészen másról van szó! Rob Matthews ugyanis nem könyvkiadó, és terve sincs azzá válni. A fiatal designer (amennyire utána tudtam nézni: a Brightoni Egyetem végzőse!) látványprojektként és csak egyetlen szamizdat példányban, mintegy műtárgyként nyomtatta ki asztali printeren, majd kötötte kemény fedélbe a wiki harmadfélezer legolvasottabb (más hírek szerint a szerkesztők által kiemelt) cikkét. Az ötlet figyelemfelkeltő és elgondolkodtató, de értelemszerűen semmilyen közvetlen köze nincsen a wiki atyjának vagy másoknak a tényleges kiadói terveihez. Inkább csak arra szolgál, hogy bemutassa: a több millió szócikket tartalmazó angol Wikipédia kb. ezredrésze egy ekkora könyvet tesz ki. Gutenberg-galaxis kontra Neumann-univerzum kérdésében elég látványos produktum.

Más kérdés, hogy a Brightoni Egyetem valamelyik termének parkettjét időnként felcsiszolhatnák műtárgy-fotózás előtt.

Csizmadia Ervin filozófus szerint elméleti szempontból a szamizdatot a nyomtatás kultúrájának részeként kell kezelni. Az érvrendszert képező tényezők között szerepelt az egyes rezsimek elnyomóképessége és kiadói, illetve a sajtó korlátozását jelenő nyomtatott publikációk, folyóiratok, újságok, könyvek és művészeti kiadványok. Ha ellenzék, szamizdat témakörben keres könyvet, segít a Google tartalomkereső, amelynek segítségével több ezer megvásárolható és előjegyezhető könyvet talál az interneten.
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük