Télikert Budapest. Terasz beépítés

télikert építés fa szerkezettelÉpíthetünk télikertet fa szerkezettel, és az ilyen létesítmény hatékonyabb hő és hangszigetelő lehet műanyag társánál. Ez persze a fa típusától is függ.

Mindenképpen szempont lehet, hogy a faanyag önmagában környezetbarát, szemben a káros hulladékká váló műanyaggal. Ugyanakkor a fa építőanyag kitermelése óhatatlanul erdővágással jár. Így a kétféle szerkezet elkészítésének ökológiai lábnyomát nehéz összevetni. A legtöbb építővállalat használ mind természetes, mind iparilag előállított alapanyagokat.

Télikertépítés. Fa télikertek, teraszbeépítések

Általában az alábbi lépések szerint folynak a munkálatok:

  • Tervezés. Fontos meghatározni az építmény méretét, elhelyezkedését, formáját, anyagát és stílusát. A tervezés során figyelembe kell venni a helyi építési előírásokat és az adott terület adottságait.
  • Alapozás – az egyik legfontosabb lépés az építés során, mivel az alap meghatározza a télikert stabilitását és biztonságát. Földbe ásott vagy betonozott alapokon nyugodhat a fa szerkezet.
  • A fa szerkezet építése során a faoszlopokat és a gerendákat csavarokkal vagy kötőelemekkel rögzítik egymáshoz. Figyelembe kell venni az építészeti terveket és a helyi szabványokat.
  • Üvegezés során az üveg vagy polikarbonát lapokat a szerkezethez rögzítik. Fontos, hogy a beépített üvegek hőszigetelők és megfelelő vastagságúak legyenek a télikert tervezett használatának függvényében. Az üvegezést ajánlott háromrétegű táblák felhasználásával végezni.

További információk: Fa télikert építése

Terasz beépítése műanyag télikertnek

terasz beépítés Budapest

A még üres beépített teraszon kávézó sarkot alakíthatunk ki szobanövényekkel

Házunk bejárati teraszát vagy annak egy részét műanyag elemekkel alacsony költségek mellett beépíttethetjük. A kompakt üvegfülke egyfajta energiacsapdaként működik, még gyér napsütésben is kellemes meleget biztosít a hűvösebb évszakokban, ezzel a lakás hőháztartását is kedvezően befolyásolja. Alkalmas meleget kedvelő szobanövények teleltetésére, és kellemes pihenősarok alakítható ki benne. Ha télen is itt szeretnénk időzni, kávézni, olvasni, akkor gondoskodni kell télikertünk fűtéséről. Ez könnyen megoldható feladat.

Építsük be és fűtsük a teraszt!

Nyári melegben kellemes Budapest betontengerétől kicsit távolabb egy családi kertes ház nyitott teraszán ücsörögni árnyat adó leanderek alatt. Ám ősszel a fagyot nem tűrő növényeket be kell cipelni a lakásba – és már nem érdemes laptopunkkal kiülni a terasz asztalához: a hideg bekerget a szobába, amelyben alig férünk el dísznövényeinktől. Olyan a fűtött, meleg szoba, mint egy sötét télikert. De miért ne lehetne napfényes… És ekkor felmerül a terasz beépítés nagyszerű gondolata.

De mi is a télikert, mi a rendeltetése?

A télikert fogalma harminc évvel ezelőtt még sokak számára idegen lehetett, de ma már megannyi helyen – főleg a fővárosban – találkozhatunk olyan épületkiegészítő kialakítással, mint például az erkély beépítés, teraszok beüvegezése. Hogy miért is jó az ilyen építészeti megoldás? Alacsony ráfordítással kapunk egy plusz helyiséget, külön szobát az ingatlanunkhoz, ezzel növelve a lakóteret – és a ház vagy lakás piaci értékét. Ki ne szeretne az otthonában zöld oázist teremteni?

narancsház - télikert

a Versailles-i L’orangerie narancsfái

Európában a 16.-17. században, a gyarmatbirodalmak virágzásának az idején terjedtek el az üvegházak, a mai télikertek elődei. A 18. században az angol arisztokrácia körében divatba jöttek a beüvegezett „nyári sarkok”, szobakertek. Ezek főleg narancsfák és kerti pálmák teleltetésére szolgáltak. A leghíresebb narancsház a Versailles-i L’orangerie volt, amelyet XIV. Lajos, a Napkirály építtetett. A parkban nevelt deli növényeket telente a mai napig beviszik az épületbe.  Magyarországon a télikertek, oranzsáriumok, pálmaházak a 19. században honosodnak meg.

Manapság a legelterjedtebbek a laktérként használt télikertek és beépített teraszok. A lakófunkció azt jelenti, hogy az épület olyan helyiséggel gazdagodik, amely közvetlen kapcsolatban áll a környező természettel. Fontos ügyelni a tájolásra és a beüvegezett felületek szerkezeti és formai kialakítására, hogy a nyári verőfényben elkerülhető legyen a túlmelegedés, télen pedig a túlzott lehűlés. Egy dolgozószobának berendezett télikert, még ha erkély beépítés révén keletkezve kicsit szűkös is, remekművek alkotására inspirál.

A lakótér-funkció mellett leggyakrabban növények nevelésére, déli gyümölcsök termesztésére használják a teraszbeépítéses télikerteket. Az ilyen létesítmények nemcsak  hobbikertként működhetnek, hanem gazdasági célokat is szolgálhatnak, hiszen a lakás részét képező üvegházban jól értékesíthető gyümölcsöket, fűszernövényeket vagy ritka gyógynövényeket is termesztetünk. Népszerű a kávé- és teacserje, vagy a fügekaktusz nevelése.

A terasz beépítés technológiája

A beépítés tervezésénél több szempontot is figyelembe kell venni, tekintettel kell lenni például anyagi lehetőségeinkre. Ha műanyag nyílászárókat alkalmazunk a terasz vagy erkély beépítésénél, az adottságoktól függően választhatunk bukó-nyíló ablakokat és elhúzható vagy harmonika ajtókat. Kerti terasz beüvegezésénél alkalmazhatunk polikarbonát lapokat. Ezek könnyű, de strapabíró elemek UV sugárzás elleni védelemmel. A hagyományos teraszbeépítési mód a műanyag vagy alumínium profil és a hőszigetelt, dupla üvegfalú nyílászáró és üvegfal elem. A konstrukció előnye a hatékony hőszigetelés, s ezzel az energiatakarékosság.

Erkély beépítés – üveg balkon

Erkély beépítés panel lakás

Erkély beüvegezése

Társasházakban és panelházakban Budapesten egyre nagyobb a divatja az erkélyek, loggiák beépítésének és az infra teraszfűtésnek. A városépítészeti szakma hívei nem mindig örülnek ennek, de a lakók tudják, hogy az erkélyek, lodzsák beépítésével nagyobb lakóteret nyerünk, valamint a balkonon ezzel megszűnik az eső okozta vízbeverődés, beázás. A beépített erkély használható tárolóhelyként is, értékes holmi tárolásakor az üveges erkélybeépítés biztonsági rácsozással történik. Előzzük meg a penészesedést: ahhoz, hogy az erkélybeépítés után a lakásban a páralecsapódást (kondenzációt) elkerülhessük, érdemes szakemberrel dolgoztatni. Keressünk rá a Google programban ezekre a kulcsszavakra: Erkély beépítés panellakásban, népszerű teraszbeépítés budapesti társasházakban, balkon és terasz beépítés árak, üvegház hatás, télikert gyártás és építés Budapesten – narancsház. Kávé termesztése kültéri és beépített teraszon infra fűtéssel.

Terasz beépítés és fűtés Budapest

Emeleti erkélybeépítés télikert funkcióval Budapest belvárosában és lakótelepein. A lakótérként használt beépített terasz alkalmas szubtrópusi, mediterrán és karibi növények nevelésére. Tea és kávé cserje termesztésére is használják. Az üveg fedésű erkélyen vagy bejárati teraszon épített üvegházban déli gyümölcs, egzotikus fűszernövény vagy ayurvédikus gyógynövény is termeszthető.  Forrás: http://google.optimalizalas.url.ph/web/telikertgyarto/

Hősugárzókkal infra teraszfűtés

Ha nem építjük be teraszunkat, hideg időben nem élvezhetjük. Illetve bizonyos mértékben ez is megoldható, ha módot találunk arra, hogy a felmelegített levegő ne szálljon fel, ne illanjon a szabadba. Megoldás lehet, ha nem a légteret fűtjük, hanem az embereket melengetjük infravörös sugarakkal. Az optimalizált kültéri infrafűtés teraszok esetében effektív melegítéstechnika. Budapesten számos vendéglátóipari egységben alkalmaznak teraszfűtő infrasugárzókat.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.