Ukrajna – új választások

Hurrá, nemsokára megint választunk! Ukrajna lakossága még ki sem heverte a tavalyi tavaszi választások megpróbáltatásait, miután hónapokon át előbb azt figyelte, milyen az, amikor a szövetségesek összevesznek és az ellenfelek egyezkednek, miközben nem képes kormányt alakítani egyik politikai erő sem, majd azt tapasztalta, hogy amikor végre megalakul a kormány, hogyan sodródik azonnal válságba; még rá sem eszmélt arra, bármilyen furcsa, de az ország egészen jól elvan működőképes kormány nélkül, még ki sem tombolhatta magát az újra felélénkülő politikai tüntetéseken, be sem lakta sátrait Kijev terein – és tessék, máris új, tisztának látszó helyzet áll elő: rövidesen egyszerre választhat államelnököt és népképviselőket.

A mai napon ugyanis – amely egyébként munkaszüneti nap Ukrajnában – előrehozott egyidejű parlamenti és elnökválasztást szavazott meg az ukrán törvényhozásban a kormánykoalíció. Az UNIAN hírügynökség közleményéből kiderül, a teremben jelen lévő 254 képviselő közül 234 voksolt igennel (a parlament egyébként 450 tagú, de az ellenzék nem vett részt az ülésen). Ennek értelmében a törvény hatályba lépése után eltelő 90 naptól kezdődő időszakban, de legkésőbb december 9-éig Ukrajnában meg kell tartani az előrehozott parlamenti és elnökválasztást. (Mint ismeretes, a parlamentet Juscsenko államfő április 2-án feloszlatta, ám a kormánykoalíció ezt a döntést nem fogadta el, megtámadta azt az alkotmánybíróságon; Juscsenko meghátrált, így most afféle ideiglenes parlament működik.)

A mai határozat azt is előírja, hogy június 15-ig el kell készíteni az alkotmánymódosítások tervezetét, amelyek majd a törvényi alapját képezik az előre hozott választásoknak. Igen ám, de az alkotmány módosításához – 2/3-os törvény lévén – legalább 300 képviselő támogatása szükséges. Az ellenzék esetleges távolmaradása így újabb patthelyzetet eredményezhet.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük