Szőcs betart L. Simonnak?

L. Simon vs. Szőcs? Két áruló!

Szőcs Géza betart L, Simonnak?

a bdk-blogból – ungparty manzárd: két áruló kavarása | L. Simon László, a parlamenti kultbizottság elnöke azt állította a Szépírók Társaságának közleményére reagálva, hogy József Attila szobrának eltávolítása ellen tiltakozva „Az ügyből néhány baloldali politikus és Önök csinálnak politikai cirkuszt”. Erre mit talál mondani Szőcs Géza kulturális államtitkár a magyar nyelv napján? Azt, hogy  „El a kezekkel József Attilától!” Ebből vagy az következik, hogy Szőcs baloldali politikus (Csurkavédőre nézvést ez kevéssé hihető), vagy az, hogy L. Simon baromságot állít (kizárásos alapon ez a valószínűbb). Nagy kár, hogy a két nehéz testű, de szellemi értelemben súlytalanná vált hajdani költő közti ellentéten nem lehet nevető harmadikként vidulni, mert a mi bőrünkre, a magyar kultúra bőrérére megy a játék. Ha nem így lenne, páholyból nézhetnénk, hogy tart be egymásnak a két áruló. (<< Grecsó cikke olvasandó!)

József Attila szobra a Duna-parton, Budapesten, a Kossuth téren található. A szobrot Marton László szobrászművész készítette, és 1980-ban avatták fel. A bronzszobor a költőt ülő pózban ábrázolja, a Dunára tekintve. A talapzaton két verssor olvasható a „A Dunánál” című versből: „Mintha szivemből folyt volna tova, / zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.”

A szobor népszerű turisztikai látványosság, és gyakran a magyar irodalom és kultúra szimbólumaként emlegetik.

A magyar nyelv napját november 13-án ünnepeljük. Ezen a napon fogadta el Pozsonyban az országgyűlés az 1844. évi II. törvénycikket, amely a magyar nyelvet államnyelvvé nyilvánította. Ez a dátum fontos mérföldkő a magyar nyelv történetében, hiszen innentől kezdve a hivatalos élet és a politika nyelve is a magyar lett.

A magyar nyelv napja alkalmat ad arra, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk alapját jelentő magyar nyelvre. Lehetőség nyílik az oktatási, a tudományos és a kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelv ápolásával foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv közös megünneplésére.

A magyar nyelv napján számos rendezvény szerveződik szerte az országban. Ezek között szerepelnek nyelvi vetélkedők, előadások, kiállítások, koncertek, és egyéb kulturális programok. A cél, hogy felhívják a figyelmet a magyar nyelv szépségére és fontosságára, és ösztönözzék a nyelv ápolását és használatát.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük