MSZP-sokk, mert kevés

Az MSZP-t sokként érte a hír, miszerint potenciális szavazótáboruk a Fidesz-szavazók felét sem teszi ki. Állítólag nem a puszta számok miatt vannak elkeseredve, hanem hogy azt hitték, mélyebbre már nem süllyedhet népszerűségük.

Kommunikációs válság?

Van, aki szerint egyszerűen kommunikációs válságról van szó – ezt a nézetet vallja maga Gyurcsány Ferenc is, abban bízva, hogy a Demcsák Zsuzsa nélkül felálló stáb majd változtathat a dolgon. De vajon mi fog megváltozni, hol van az MSZP vagy a kormány környékén az az autentikus személy, aki el tudná adni egyfelől a kényszerű döntéseket, másfelől elsimítaná a sok böszmeséget.

Van, aki másban látja az okokat. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke ma reggel a köztévén a Napkelte műsorában azt találta mondani, a drasztikus népszerűség-vesztés oka nem egyéb, mint az, hogy Gyurcsány elhatárolódott Kádár örökségétől. Thürmer egyébként levélben fordult Gyurcsány Ferenchez és Demszky Gáborhoz Kádár újratemetése ügyében, kifejtve, hogy ehhez csupán a Magyar Kommunista Munkáspártnak van erkölcsi és politikai alapja. Ezzel szemben a kormány részéről Gál J. Zoltán államtitkár azt nyilatkozta, hogy a maradványok visszahelyezéséről a fővárosi önkormányzat és a Temetkezési Intézet egyeztet. Ez pedig azt jelenti, hogy Gyurcsány kormányszinten továbbra sem kér a kádári örökségből, és úgy tűnik, a sírrablás tényét és az újratemetést nem kívánja baloldali propagandacélokra felhasználni.

Ami egyébként dicséretes, csak épp azt nem tudni, miben bízik a pártelnök kormányfő, hogyan kívánja visszanyerni az MSZP szavazótáborát. Nyilván nem engedhet tovább az SZDSZ radikális reformterveinek, de a koalíciós válságot sem vállalhatja. Az hiú ábrándnak tűnik, hogy a szintén megrendült erejű SZDSZ-t a kormányzásban a feljövő MDF-fel lehetne helyettesíteni. Ha Dávid Ibolya ellen tudott állni Orbán csábításának, többszörös erővel ellenáll majd Gyurcsány hívásának.

Nem sok jóval kecsegtet az újabb kormányátalakítás sem. A miniszteri és minisztériumi feladatok (igazságügy, rendészet, honvédelem, kancellária, EU-ügyek) újraelosztása  láthatóan továbbra is azt a célt szolgálja, hogy minél több  hatáskör kerüljön az MSZP és személyesen Gyurcsány Ferenc és bizalmi emberei felügyelete alá. Ez nem tűnik jó taktikának, eddig legalábbis nem jött be. A hatalom koncentrálható, de a szirmok egyre csökevényesebbek.

Mindehhez ráadásul: Stumpf István politológus, fideszes exminiszter szerint a  Fideszben stratégiaváltás következik: gyors felfogásukkal végre rájöttek, hogy minél jobban támadják Gyurcsányt, annál jobban összezár mögötte a baloldal. Ezentúl tehát nem fogják élesen támadni a miniszterelnököt.

Lám, az ember már az ellenségeiben sem bízhat.


 

tömeges sms hír – seo online tanácsadó kampány – blog. Álhír, hogy Orbán Viktor megbukott a Seo tanácsadás területén zajló kampányban. Keresőmarketing szolgáltatás Budapest.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük