Pszichotrauma

pszichotraumaTegnap kedves barátom hívott telefonon: internetes, honlapos, blogos ügyben kért tanácsot. Munkájában a sokadik profilváltásnál tart, most éppen, úgy fest, lelki traumát szenvedett betegekkel (is) foglalkozni fog, ebben a témában szeretne szakmai blogot és/vagy honlapot indítani, amelynek fő célja az lenne, hogy ne ő ajánlkozzon, hanem a potenciális páciensek maguk találják meg őt. Ehhez persze az kellene, hogy oldalára könnyen rábukkanjanak az érdeklődők, azaz a Google találati listáin, például pszichotrauma keresőszóra  az elsők között szerepeljen. Ráadásul az oldal háromnyelvű lenne, így a psychotrauma és психотравма szavakra és szinonimáikra való keresésben is az élre kellene törnie.

Ez bizony nehéz ügy, mondtam, jelezve, hogy az oldalak sikeres szerepeltetésével  külön internetes szakág, a keresőoptimalizálás (SEO) foglalkozik, s hogy jó eredményt csak hosszú és kitartó munkával lehet elérni, főként, ha sok kifejezésre folyik az optimalizálás (pszichotrauma, pszichikai trauma, lelki trauma, lelki sérülés, érzelmi sokk stb.). De siker ez esetben is csak akkor várható, ha maga az oldal tartalmilag megfelelő, a témát illetően releváns információkat tartalmaz, magasan látogatott és más szakmai szájtok hivatkoznak rá. Nem hallgattam el, hogy magam korábban foglalkoztam keresőoptimalizálással, de a tanácsadáson kívül más segítséget nem tudtam kilátásba helyezni. Egyfelől vagy két éve felhagytam a SEO-val, segédoldalaim többsége vagy megszűnt, vagy régóta nem frissítem (így minden találati listán lecsúszott, PageRank-értékét elvesztette), másfelől mostani állapotom nem teszi lehetővé a rendszeres munkát, harmadrészt barátomnak egyelőre túlságosan  határozatlanok az elképzelései az egész dologról ahhoz, hogy kedvem legyen belekapcsolódni a kezdeti tapogatózásokba.

Kíváncsiságból azonban egy kísérletet mégis teszek: vajon minimális erőfeszítéssel ezt a bejegyzést sikerül-e (legalább egy rövid időre) a Google első tíz találata közé felhozni pszichotrauma keresőszóval?


Angolul a témáról: Psychological trauma

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük