Ne csináld a fesztivált!

Úgy látom, nem lesz énekeshalott ebből az új nemzetstratégiából. Énekes és táncos élő viszont nagyon is lehet, úgyanis az új koncepció hangsúlyos eleme, hogy a magyar kultúra egységének demonstrálására (!!) 2007-től kétévente megrendezésre kerülne a világ magyarságának (!!) kulturális fesztiválja (!!), amelynek finanszírozását a kormány külön forrásból vállalja. Legalábbis ezt tartalmazza az a munkaanyag, amelyet Gémesi Ferenc, a MeH külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára juttatott el a határon túli szervezetekhez, s amelyet az erdélyi Krónika ismertet.

Nos, a kivonatolt tájékoztatóból nem sok jó olvasható ki.

A hangsúly a dokumentum szerint továbbra is korábbi szimbolikus fogalmakra esik: „a nemzeti identitás megőrzésének támogatása”, „a szülőföldön való megmaradás és gyarapodás” feltételeinek a megteremtése. De hát uraim, 17 éve másról sincs szó, csak ezekről a szép szándékokról! Oszt mi a túró lett belőle? Hát semmi újat nem tetszett kitalálni??

Identitásőrzés + szülőföldönmaradás + magyarságdemosnstráló fesztivál = a problémák megoldása??

Na és ez is milyen szépen hangzik: „…olyan nemzetpolitikát kell folytatni, amely az identitásmegőrzésre koncentráló normatív támogatáspolitikából és a versenyképességet, a gazdasági-társadalmi előrehaladást szolgáló fejlesztési stratégiák rendszeréből áll.” Oké. Ez szóban gyönyörű! De hogyan fog a valóságban működni?? Mint az Új Kézfogás Alapítvány projektjei? Mint az e-Magyar pontok telepítése? Akkor talán inkább ne…

„…azt tervezik, hogy a már meglévő grémiumok – például a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) – mellett létrehozzák a budapesti kormány, valamint a határon túli magyar szervezetek képviselőiből álló Magyar-magyar Kormányzati Konzultációt (a Magyar Állandó Értekezlet egyféle utódját), amely alapvető fontosságú kérdésekben hivatott egyeztetni.”

Zseniális! És ez mitől fog működni, ha a MÁÉRT nem működött? Hát hiszen ugyanazokból a derék megélhetési magyarokból és ugyanazokból (vagy ugyanúgy gondolkodó) kormánybürokratákból fog állni.

„Gyurcsány továbbá támogatja, hogy a KMKF által megvitatni javasolt nemzetpolitikai kérdések kerüljenek az Országgyűlés illetékes bizottságai elé, illetve hogy a határon túli magyar szervezetek képviselői évente egyszer az Országgyűlés plénuma előtt szólalhassanak fel az adott közösségek helyzetének alakulásáról.” Jaj, édes istenem! Hát én emlékszem Kovács Miklós KMKSZ-elnök urunk legutóbbi vitézkedésére, amikor gyakorlatilag megfenyegette Magyarországot az ukrán forradalommal, mely utóbbiról az volt a legfontosabb mondanivalója, hogy Eörsi Mátyás elvbarátai rózsaszín (!) sálakban tüntetnek Kijevben, Kapolyi László üzletfelei pedig vesztésre állnak… Ilyen szövegektől biztosan jobban fog menni a szekér.

Akkor mi is változik? Ahogy elnézem, a kezdeti nagy nekibuzdulás ellenére a határon túli magyarsággal foglalkozó intézményi és alapítványi háttér sem alakul át igazán radikálisan, az oly remek Szülőföld Alap továbbra is osztja a pénzt, talán még az IKA is túléli a reformot. Csak a nevek, címek, besorolások módosulnak, mindez mit sem változtat a lábát szétvető leányzó fekvésén.

Teljesen elvesztettem a bizalmamat abban, hogy egészséges alapokra helyeződhet ez az egész. Úgy látom, ahogy a magyar focival sem tud senki semmit tenni, ugyanúgy a határon túliakkal kapcsolatos nemzetstratégia is végleges rögzítésre kerül a magyarság gyógyíthatatlan betegségeit felsoroló kórlapra.

Ám ez senkit nem fog megakadályozni abban, hogy csinálja az összmagyar fesztivált és azon eljárja a kárpát-medencei nagy csűrdöngölőt.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük