Amikor a támogatott beszól

Csodálkoztam volna, ha a Kárpáti Igaz Szóban az Illyés Közalapítvány aktuális döntéseit felpanaszoló írással (Döntések Hadnagy-i parancsra) feldobott magas labdát nem csapta volna le eheti számában a Kárpátalja Duzzog az UMDSZ címmel. Én csak azért nem ugrottam rá a durcáskodásra, mert úgy gondoltam, mostanában épp eleget szekereztem a KISzón, meg aztán a támogatási mechanizmussal szembeni averziómat is számtalanszor leírtam már. Sőt, éppen egy hasonló eset miatt, amikor Kőszeghy Pomogátsra támadt az elvárt, de elmaradt támogatás miatt, szüntettem meg rövid együttműködés után ismét a kapcsolatomat a lappal (erről részletesen beszámoltam ITT), így hát nem akartam újra leírni, hogy nincs annál visszatetszőbb, mint amikor a markát tartó visszaszól a pénzosztónak: miért nem adtál? Vagy: miért nem adtál többet? No, nem mintha ebben a magatartásban nem a KMKSZ és csatolt állományai lennének a mezőnyelsők. Most tehát bagolyként mondták az UMDSZ és a KISzó verebére, hogy nagyfejű, de a megszólaltatott Hadnagy Miklósnak (IKA-irodaigazgató) azért van néhány fontos megállapítása, így például az, hogy az Igazszó nem tekinthető független sajtóorgánumnak, és "az IKA irodája szerint a KISZ egy UMDSZ-hez közel álló lapként jelenik meg, hiszen, a mi meglátásunk szerint Kőszeghy Elemér főszerkesztő egyértelműen befolyásolja a lap irányultságát". Hát igen.

Kíváncsi vagyok, Elemérék lépnek-e erre valamit azután, hogy Fodó "politikai végrendelkezése" értelmében valamiféle megbékélést, kiegyezést kezdeményeztek a két szekértábor között: "Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség teljesíteni kívánja első elnöke végakaratát. Azt indítványozzuk, hogy üljön tárgyalóasztal mellé a két szervezet vezetése, vitassuk meg magyarságunk sorskérdéseit, tisztázzuk a nézeteltéréseket, melyek gyakran a kellő információ hiányára vezethetőek vissza."

Úgy sejtem, erre a KMKSZ nem lesz hajlandó. Az ellenségkép annyira determináns tényezője politikai identitásuknak, hogy aligha mondhatnak le az UMDSZ-démonról, amely jól kiegészíti egyéb falra festett ördögeiket, az ármányosan ellehetítlenítésükre szövetkező magyar kormányt és a közös győzelem ellenére sem szívelhető ukrán hatalmat (lásd Kovács Miklós önellentmondó, már-más skizoid nyilatkozatait a KMKSZ és a hatalom viszonyáról). A csúcspontokba helyezett ellenségek háromszögében lavírozva a KMKSZ nagyon jól érzi magát és hatékonyan tudja demonstrálni mind létezésének fontosságát, mind kudarcainak okát. Persze közben rohadtul szeretne sokkal több pénzt és kegyet és hatalmat kapni, de ez sem akadályozná meg abban, hogy akár eltartóit, akár sorstársait ellenségnek tartsa. Te szeress engem, tégy a kedvemre, nézd el a hibáimat – és én majd hálából intenzíven utállak. A döbbenetes az, hogy ezt a stratégiát alkalmazva meg lehet élni és fenn lehet maradni.

Teljes napló

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük