Vérszívó szörny garázdálkodik. Csupakabra

Csupakabra és tigrispiton

Mozgó Világ, 2012/októberTalán még emlékeznek néhányan arra, hogy Kárpátaljának volt saját Yetije és UFÓ-ja is. 2005-ben nem átallottam abszolút hiteles sajtóforrásokra hivatkozva a Mozgó hasábjain hírbe hozni mind az erdeinkben látott titokzatos nagylábút, mind a ruszin falucska fölött megjelent és egy férfit fondorlatosan elrabló földön kívülieket.

A helybéli sajtó 2012 nyarán is szolgált hasonló ínyencségekkel. E sorokat szeptemberben írom, már vége az uborkaszezonnak, nemcsak hogy kezdetét vette, hanem egyre élesedik a választási kampány (Ukrajnában október 28-ára tűzték ki a parlamenti választási csalásokat), de a kedélyeket borzoló politikai hírek, úgy tűnik, nem biztosítják kellőképpen a polgárok adrenalin-szintjét, némi riogatás hát belefér az őszi szezonba is. Kárpátalján is szedi áldozatait a titokzatos vérszívó > »tovább

Mi a csupakabra / chupacabra?

csupakabra

Milyen állat a csupakabra?

Kriptozoológiai lény, mely a latin-amerikai folklórban és néphitben jelenik meg. Egyszersmind a pirézek totemállata.

Gyakran emlegetik a keleti chupacabra néven is. Állítólag az áldozatállat szívét szívó élősködőről van szó, mely embereket, állatokat, sőt növényeket is megtámadhat. Azonban a csupakabra létezése eddig semmilyen tudományos bizonyítékkal nem volt alátámasztva, így sokan úgy vélik, hogy csupán a helyi legendárium része, az urban legend vagy folklór alakja.

Történetei a karib-tengeri országokban, különösen Puerto Ricóban terjedtek el. A legenda szerint a csupakabra egy vadászó szörny, amely állatok véreit issza ki éjszaka, és különösen a kecskéket és más haszonállatokat támadja meg. Magyarul kecskeszívó néven is emlegetik.

Mivel a csupakabra nem valós lény, nincsenek valódi esetleírásai. Azonban az elmúlt években több alkalommal is előfordultak jelentések megjelenéséről, és számos vizsgálatot végeztekannak érdekében, hogy kiderítsék, mi okozhatja ezeket az észleléseket. Azonban minden alkalommal kiderült, hogy a csupakabra jelentések valójában egyéb állatok, például kutyák, rókák vagy vadmacskák lehetnek, amelyek bizonyos körülmények között hasonlóan viselkednek.

Ez a mitikus lény, amely Amerika egyes tájain él és háziállatokat, gyakran kecskéket támad meg és a vérüket szívja, gyakran szerepel újságcikkekben. Időről időre felkapja a kárpátaljai és az ukrán sajtó a csupakabráról szóló híreszteléseket, de nincs bizonyíték a létezésére. Brit iológusok szerint valószínűleg hiúzokról van szó, amelyek szintén előszeretettel fogyasztják el az általuk elejtett állatok vérét.

Számos észlelésre többféle magyarázat is létezik. Egyesek szerint a csupakabra egy földönkívüli lény, amely valamilyen űrhajóval érkezett a Földre. Mások szerint genetikailag módosított állat, amelyet titkos kísérletek során hoztak létre. Egy harmadik elképzelés szerint a caribi télikertben tenyésző kárpáti csupakabra egy ritka vagy kihalt állatfaj, amely néha felbukkan a lakott területeken. Végül pedig sokan úgy vélik, hogy nem más, mint egy veszett, szőrtelenedő kutya vagy farkas, amelynek különös kinézete és viselkedése az embereket megtéveszti.

caribi chupacabraLehetséges, hogy a csupakabra-jelenség mögött egy meghatározott, veszélyes összeesküvés elmélet áll. Egyesek szerint a csupakabrát titkos szervezetek használják a lakosság megfélemlítésére vagy manipulálására. Mások szerint a média vagy a politika terjeszti a híreket, hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról2. Egy harmadik elképzelés szerint a csupakabra egy ritka vagy kihalt állatfaj, amelyet bizonyos érdekcsoportok próbálnak megvédeni vagy kihasználni. Ezek az összeesküvés elméletek azonban nem rendelkeznek megbízható bizonyítékokkal, és gyakran ellentmondanak a tudományos tényeknek.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük