Inkább a Grün

Még mindig tart a Kárpáti Igaz Szó körüli cécó. Az ellenérdekelt Kárpátaljában a megyei vezetés sajtószolgálatára hivatkozva idézik a közigazgatás elnökhelyettesét, aki Kőszeghy leváltását tényként kezeli, kinevezését törvénytelennek, főszerkesztői működését kifogásolhatónak tartja, egyben ígéri, hogy „a lap élére semleges vezető kerül majd”. (Lásd a 107. bejegyzésemet a fórumomban.) Mindeközben a KISZó változatlanul folytatja a hisztériát, mintha nem a főszerkesztő leváltásáról lenne szó, hanem magát a lapot fenyegetné végveszély. Továbbra is közlik a „Mentsük meg a Kárpáti Igaz Szót” és az „El a kezekkel a KISzótól” lózung alá sorolható olvasói leveleket. Már aláírásgyűjtés is indult, és a közölt facsimile aláírási íveken, eléggé nevetséges módon, jobbára néhány család több tagjának a neve szerepel, az elsőn például (lásd a honlapomon) öt Murányi nevű is van, a másodikon pedig, bárhogy is számolom, csupán négy család áll a 11 aláíró mögött. Nem túl hihető, hogy ezek a családtagok mind külön-külön is előfizetők. Ahhoz meg nem kell írásszakértőnek lenni, hogy néhány egyéb furcsaságot is megállapíthassunk. Hogy a családtagok nyilvánvalóan aláírtak egymás helyett, az hagyján, de vajon miként lehetséges az, hogy a nevetlenfalui és batári ív alá (szerintem) ugyazan a kéz írta oda, hogy „És még 78/60 olvasó”? Egy kis fantáziával én már ki is találtam, nagyjából hogyan születtek ezek az ívek… Az külön kérdés, hogy vajon az íven szereplő személyes adatok – születési idő és személyi igazolvány száma (!) – (szintén igen hasonló kézírású emberek rótták őket) vajon nyilvánosságra hozhatók-e?
Szóval: szerintem ilyen leveleket ilyen ívek kíséretében közölni: tiszta blamázs, és nem bizonyít mást, mint hogy 1: naiv emberekkel sikerült elhitetni, hogy magát a KISzót fenyegeti veszély; 2: nem spontán, hanem a lap által szervezett szimpátia-megmozdulásokról van szó.
Mindezzel kapcsolatban még két dolog jut eszembe. Az első, hogy a KISzósok jól megtanulták a KMKSZ harcmodorát: nekik a szokásuk, hogy a legkisebb sérelem egérkéjéből is azonnal gyilkos elefántot csinálnak és körbejajveszékelik a Kárpát-medencét (ha pl. a magyar kormány nem elégíti ki maradéktalanul a megnövekedett – főleg anyagi – igényeket, akor azonnal azt sikoltják, hogy meg akarják fojtani őket); eddig azt hittem, minden hibája ellenére a másik oldal elegánsabb és tisztességesebb módszerekkel él; tévedtem. A másik: ha a megyei vezetés ígérete ellenére ne adj isten egy vérbeli KMKSZest állítana a KISzó élére (vagy olyan valakit, akit ők fognak irányítani), az régen rossz, és, ahogy a vicc mondja, akkor már inkább a Grün.
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük