5 ukrán

A belarusz fővárosban április 26-án a fehérorosz ellenzék Csernobili út (vagy Csernobil útján? vagy Csernobil útja – vajon mi lenne a szabatos fordítás?)  címmel engedélyezetlen felvonulást szervezett az elnöki hivatalnál, a rendőrség pedig őrizetbe vett 13 belarusz, 14 orosz és 5 ukrán állampolgárt. Amennyire követni tudtam az eseményeket, az orosz diplomácia azonnali kemény fellépésének köszönhetően az oroszokat szinte azonnal szabadon engedték, az ukránok azonban (alighanem saját érdekképviseleti szerveik késlekedése és határozatlansága miatt) csak napokkal később szabadultak, miután részben vagy egészében már letöltötték a 9-15 napi elzárást, amelyre 27-én reggen ítélte őket a bíróság. (Egyébként valamennyien az összukrán ifjúsági szervezet, a Nemzeti Szövetség  tagjai; négyüket 5-5 évre kitiltották Belaruszból.)

Amint a proUA.com és hotline.net.ua internetes lapokban olvastam, Minszkben aznap mintegy százan gyűltek össze az elnöki hivatalnál és petíciót akartak átadni a belarusz állami vezetésnek. A csernobili katasztrófa következményeinek felszámolását célzó hatékonyabb intézkedéseket követeltek. Orosz és ukrán zászlókat lobogtattak (néhány "ellenzéki tartalmú" transzparens is feltűnt), és azt skandálták, hogy "A ti szabadságotokért és a mi szabadságunkért", meg azt, hogy "Ma – Ukrajna; holnap – Belarusz". (A csernobili megmozdulásoknak már hagyománya is van a fehérorosz fővárosban: 1989 óta több alkalommal éles politikai tüntéssé nőtt a békés megemlékezés.)

Nos, bár még az USA részéről is aggodalmas nyilatkozat látott napvilágot, az incidens szerencsére nem fejlődött valódi diplomácia konfliktussá, az ukrán külügy ugyan sérelmezett, de nem követelt, és az Oroszországban és Ukrajnában zajló szimpátiatüntések sem váltak kezelhetetlenné. 9-én meg éppenséggel azt olvastam, hogy a Moszvában találkozó két elnök, Juscsenko és Lukasenko megvitatta az ügyet és az előbbi megbocsátott az utóbbinak, aki azt állította, nem tudott az ukrán állampolgárok letartóztatásáról.

Fejlemény tegnap: Ihor Huz, a Nemzeti Szövetség vezetője sajtókonferencián jelentette be, mindent megtesznek azért, hogy visszavonassák tagtársaik kiutasítását, és nemcsak a külügyminisztériumokig, hanem, ha kell, a hágai nemzetközi bíróságig is elviszik az ügyet. Ami pedig Lukasenko belarusz elnöknek azt a kijelentését illeti, hogy nem tudott az ukrán állampolgárok letartóztatásáról, azt nemes egyszerűséggel hazugságnak nevezte az demokrácia-párti ifjúsági mozgalom vezetője.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük