Könyv vs. internet (frissítve)

Az alábbi posztot tegnap publikáltam. Erre mi a mai magyar érettségi első kérdésköre?: „az újféle médiumok, az elektronikus adathordozók és a hagyományos könyvek milyen viszonyban állnak egymással: kiszorítósdi vagy együttélés-e a jövő útja”? Hát nem érdekes?

——– És a tegnapi írás: ———

Pár hónapja történt, hogy nem a legjobb kimenetelű vitát folytattam Elek Tibor barátommal arról, vajon az irodalomnak, az írott szónak valóban a könyv, a folyóirat – vagyis a papír – „az igazi” hordozója, vagy pedig a digitális, interneten elérhető szöveg az alkalmasabb-e arra, hogy az írásbeliség legfontosabb megjelenítőjévé váljon és szép lassan kiszorítsa alkalmatlanabb elődjét nagyjából úgy, ahogy a kódexmásolást is felváltotta a könyvnyomtatás.

A vita valami kölcsönös értetlenségbe és talán enyhe sértettségbe fordult, én legalábbis úgy éreztem, szerkesztőnek és irodalomtörténésznek kitűnő barátom picit neheztel rám amiatt, hogy beszorítottam az internet és a digitális világ lényegét nem egészen értő ember pozíciójába. Holott célom nem ez volt, csupán vélekedésének ellentmondásaira és tarthatatlanságára próbáltam rámutatni.

Mindez most annak a cikknek az olvastán jutott az eszembe, amely címében nem kevesebbet állít, mint azt, hogy „Internetre költözik a Széchényi Könyvtár„. Mit mondjak: épp ideje.

Épp ideje, hogy az alkalmatlan és igen szűk kör számára adott hozzáférést felváltsa az internetes elérés.

Tudom én, hogyne tudnám, milyen kellemes program az, felmenni a Várba és az impozáns várpalota épületében szöszölni a sárgult papírok között. Aki erre vágyik, tehesse meg eztán is: váljon a jó öreg F épület – mint helyszín – múzeummá. Ám váljon a nemzeti digitalizálás legfőbb központjává is, és teljes állományát mielőbb tegye elérhetővé a világ összes érdeklődője számára – a papír alapúnál sokkal alkalmasabb formában.

Én pedig majd randevút adok Elek Tibor barátomnak a világ legtágasabb virtuális olvasótermében.

_________
Főblogomba írtam: BéDéKá Blog
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük