Internet Kárpátalján

Terjedelmes cikket közöl Ukrajna egyetlen országos  magyar közéleti lapja Internet-bum Kárpátalján címmel. Az írásból egyfelől megtudható, hogy megbízható összegző országos és kárpátaljai statisztikák nem léteznek, inkább csak becsült adatokról beszélhetünk. Másfelől fontos információkat azért mégis beszerezhetünk és tájékozódhatunk arról, a vidék magyarok is lakta vidékein milyen az internetes ellátottság, mibe kerül, és melyek a netezési szokások.

Néhány kiragadott adat:

      A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése szerint Ukrajnában jelenleg a lakosság 20 százaléka internetezik rendszeresen [az adat erős kételyeket ébreszt, én 15 % alá tippelek].
   A megye legnagyobb szolgáltatójának szakembere szakmai tapasztalataiból kiindulva úgy gondolja, hogy „Kárpátalján a lakosság 10 százaléka rendelkezik otthonában világhálós kapcsolattal. Ukrajnai becslésekbe nem bocsátkoznék, de tény, hogy még Magyarországot sem közelítjük meg,”
   Ungváron a 2 megabit/secundumos széles sávú net havi 1 gigabyte forgalmi limittel (!!) havi 100 hrivnyába kerül (kb. 3700 Ft.) [Privát kiegészítés: az én 2 magabit sávszélességű limit nélküli kapcsolatom havi 3200 Ft-nyi előfizetési díjjal és a másodiktól kezdve minden gigabyte  forgalom után további kb. 1000 Ft-tal jár, azaz ha 10 gigát forgalmazunk egy hónapban, az kb. 12.000 Ft-ba kerül.]
   Az ungvári internetklubokban 1 óra kapcsolatért 3 Hrivnyát (kb. 111 Ft-ot) kell fizetni.
   A megkérdezett szakemberek véleménye szerint az analóg telefonvonalat („betárcsázós internet”) használók csoportja a legnagyobb.

A cikk összegzése szerint: „ma még inkább beszélhetünk a hazai internet lassú evolúciójáról, mint gyors revolúciójáról”. Ennek oka az alacsony „technikai-társadalmi fejlettség”, úgy mint: a) viszonylag magas előfizetési díjak; b) alacsony számítógép-ellátottság; c) korlátozott ukrán tartalom; d) a hazai internetezők világhálóval szembeni bizonytalansága.

Korlátozott helyett és szegényes tartalomról, bizonytalanság helyett bizalmatlanságról beszélnék. Azt pedig végképp nem értem, hogy ilyen következtetések esetében mit értenek a szerzők a címben szereplő „internet-bum”-on. Talán a pukkanás kicsisége miatt írták kettő helyett csak egy m betűvel.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Internet Kárpátalján | Piréz blog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük